Обмислят обратно начисляване на ДДС и за плодовете и зеленчуците

Производството на плодове и зеленчуци да стане с обратно начисляване на ДДС ставката, така както е в момента при зърното.

Обмислят обратно начисляване на ДДС и за плодовете и зеленчуците

За това настояват от браншовите съюзи в двата подотрасъла. Те са поставили въпроса по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който се проведе днес в МЗХГ. Убедени сме, че ако министерството застане зад нас и ни подкрепи в това предложение, това ще доведе до видим финансов резултат в сектора, каза за Агрозона Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.



По предложение на министър Румен Порожанов, който също е участвал в работата на съвета, на първо време ще се направи работна група с представители от няколко браншови съюза и експерти от аграрното ведомство, които заедно да обработят предложението и го внесат за обсъждане. През тази година заради голямата реколта от праскови и кайсии в съседна Гърция е имало предприятия, които изобщо не са купували български плодове, защото при равни други условия покупката от родните градини им излиза по-скъпа, уточни Търпанова.

По време на срещата са обсъдени също така възможностите за подкрепа при износа на плодове и зеленчуци. В средата на ноември предстоят срещи на високо ниво, които ще стимулират експорта на български земеделски стоки. Сред дискутираните теми са били също така и нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци и схемата „Училищен плод“. Един от приоритетите на Министерството на земеделието, храните и горите е подкрепата на българското производство за създаване на преки връзки между производителите и потребителите, скъсяване на веригата за доставка и осигуряване на пазари за продукцията на земеделските производители. Министерството продължава да предприема различни инициативи за популяризирането на локални и традиционни земеделски продукти, уточняват от ведомството.

Разгледано е и прилагането на схеми на държавни помощи в сектора. Отчетено е, че за претърпени щети за напълно пропаднали площи вследствие на неблагоприятни климатични събития настъпили през 2016 и  2017 г. е изплатен финансов ресурс в размер на 1 882 709 лв. на 203 земеделски производители. Към общия ресурс за 2017 г. по схемата за държавна помощ – „Контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период“, който е в размер на 632 873 лв., се разпределя допълнителен финансов ресурс в размер на 667 127 лв., при което се осигурява ресурс в размер на 1 300 000 лв., за да могат стопаните да направят пръсканията си през октомври, ноември и декември.