Баща спрял дъщерите си от училище в Тервел, за да не се омъжат; други берат орехи вместо да са в час

611 деца и младежи от община Тервел през последните години са се установили с родителите си на други адреси, най-често в Германия, Испания, Австрия, Турция и Норвегия.

Баща спрял дъщерите си от училище в Тервел, за да не се омъжат; други берат орехи вместо да са в час

Екипи, сформирани в изпълнение на решение на Министерски съвет за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст, започнаха своята дейност в община Тервел. В съставa им влизат учители, кметски наместници и кметове, представители на общинска администрация, на дирекция "Социално подпомагане", на полицията.



До края на септември са обходени общо 621 адреса във всички населени места от община Тервел. От тях най- много са в града – 227, 32 в Безмер, 137 в Орляк, 26 в Зърнево, 13 в Каблешково, 21 в Нова Камена и съседните села, 28 в Честименско, 40 в Коларци, 34 в Божан, 1 в Гуслар, 19 в Жегларци, 35 в Поп Груево, 4 в Савово, 4 в Сърнец. Насочени към образователните институции са 10 деца. Установени са 4 случая на нехайство от страна на родителите, които с оправданието, че нямат средства, не са изпратили децата си на училище или детска градина. Има и случаи, в които ученици са изпратени да берат орехи, вместо да посещават часовете, както и родител, който се опасява, че ако изпрати дъщерите си - на 15 и на 13 години, в града, те ще се омъжат.

Работата на екипите продължава с въвеждане на мерки за работа със семействата, които не осигуряват присъствие на децата си в образователни институции.