Задължително всеки кошер с жълта табела

Жълти табели от гъвкав пластичен материал трябва да бъдат поставени на пчелните семейства, за да могат те да бъдат идентифицирани, това гласи публикуваната преди ден Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2013 г. за изискванията към средствата за официална идентификация на животните и използването им.

Задължително всеки кошер с жълта табела

Изисква се височината на табелката да е 45-60 мм, а дължината – 65-90 мм. Пчеларите ще имат ангажимента да направят така, че надписът им да може лесно да се чете през целия живот на пчелното семейство и да не може да се заличава.



Жълтите табели имат за цел да се унифицират идентификационните средства и тяхното използване при пчелните семейства у нас, гласи проектът на доклад към наредбата. Целта е още да се изпълнят изискванията Закона за ветеринарномедицинската дейност. Нормативната база предвижда собственици или ползватели, които участват за подпомагане по мерки „Агроекология и климат“, „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014 – 2020 г. и „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г. да използват индивидуална идентификационна табела.

Общественото обсъждане на проектонаредбата е до 29-и октомври.