Какво ще се случи с водата на Добруджа при проучване и добив на газ в Тошевско

Това ще ни обясни Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. В поредица от статии тя и гражданската инициатива ще запознаят хората от Златна Добруджа с опаснотта, която крие инвecтициoннoто пpeдлoжeниe "Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич". Предстоят 9 публични обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда, които ще се проведат в Генерал Тошево и селата от общината през октомври.

Какво ще се случи с водата на Добруджа при проучване и добив на газ в Тошевско

КАКВО НИ КАЗАХА РУСГЕОКОМ С НОВИЯ СИ ДОКЛАД ЗА ОВОС?!
Че няма страшно, и дори и да има, то  е малко страшно!



Опасност от замърсяване и други вреди и да има, то те са  малка опасност! Малка, защото те  ще се погрижат това да е така! Е, приятели, от Добруджа, помислете сами!

Ето я схемата от техния доклад на подземните води със съответните им кодове  ….К051 и ….К1041, които ще засегнат:

Фиг.III.2.2-4. Разпространение на водни тела BG1G0000J3K051 и BG2G000J3K1041 в обсега на находище „Спасово“

Кой от нас може да спи спокойно виждайки това? И прочитайки това: Първо искам да кажа на всички, че може и да заемат голяма площ, водните запаси в Добруджа са изключително малки, крайно недостатъчни, дори при сегашното състояние на нещата. А Русгеоком честно си признават, че ще ползват именно тези запаси при сондирането и че ще ползват големи количества вода! Е, тя първо ще започне да намалява, после да поскъпва, защото в момента си е „много евтинка, пък и постоянно я има”, а накрая може и да изчезне!

Успоредно с това ВОДАТА ще бъде подложена на риск от  замърсяване и поради тази причина именно Басейнова дирекция им препоръчва: Цитирам от доклада ''Препоръка2: Предвид наличните водоизточници, използвани за питейно-битово водоснабдяване, попадащи в границите на находище «Спасово» в блок «Добрич», добивът да не се осъществява на дълбочина под нивото на подземните води в района.” Отговорът на тази препоръка е: „Отговор 2: По обобщени стратиграфски данни дебелината на всички  водоносни хоризонти в района на находище „Спасово“ варира от 20 до 1000 m дълбочина, подробно описани в раздел III.2.2. Подземни води. Доказаните запаси от природен газ се намират в интервала 2000 до 2700 м. и всички сондажи ще бъдат просондирани на дълбочина 2 700 м.” - отново цитат.

Дали под нивото означава на по-голяма дълбочина? Ами да, но какво значение има това за местните „аборигени”? Нали нещо са им отговорили?!

С циментови обсадни колони щели да пазят водата, пишат някъде из доклада! Но кой гарантира цялостта, липсата на експлотационни повреди, грешки, аварии, а да не говорим за елемента стареене или земетресение?! Но това си е наш проблем, на всички нас, които ползваме тази вода за всичко! Да ползваш вода с дъх на въглища, вероятно е  голям бонус?! Но не само въглища, а и химикали. Химикалите, които ще използват са назовани донякъде, като има и думичка и други, а от опит се знае, какво може да се крие зад това! Е, приятели, ако това не ви харесва, ако искате нещо да контролирате, чрез независими експерти, първо не можете да си го позволите, защото нямате достатъчно средства, а второ, процедурата е толкова сложна, че няма как да се случи! Освен това хората са си писали, че зоните на сондажите са строго охранявани, което е редно, но те се пазят и от гражданското общество, което иска да знае много! Това го знаем от опит с първата сонда до момента! И не на последно място, ако случайно някой реши да вземе проби от водата и да я изследва, за да докаже вредно съдържание, то той трябва да има такива от сега, преди сондажа, за да сравни, трябва да приготви пачка пари, защото това струва скъпо, и не на последно място, дали ще получи верния отговор, като знаем в проядените ни от корупция институции, кой поръчва музиката?!

Извинявам се на честните!

Е, тук можем да почерпим опит от хората от Хасковски регион! Разбра ли някой каква вода ползват там? Три дни „гирултия” в медиите и после – тишина! Оглушителна тишина, а хората, хората да му мислят! После върви доказвай разните раци и всевъзможни болести откъде са ти дошли!

Е, аз се чувствам свободен човек, живея със самочувствието на добър стопанин на природните дадености и не желая да ставам роб на нечии интереси в моята Родина, в моята Добруджа!

И, за да приключа с водите, разбира се твърде на  кратко, но за да е ясно, ще спомена и десерта: А той е: След като просондират, водата, която се изкара на повърхността, примесена с какво ли не, ще се съхранява в ями до сондите, които образуват дълбоки, отровни езера, но които според „инвеститора” са покрити отдолу с фолио, така, че да не пропускали в почваите, и които „инвеститорът” ни обещава да освобождава регулярно като изнася тази «вода». Питам се къде ли ще я дене и дали въобще ще го прави! Ами, ако междувременно завалят проливни дъждове и тези ями прелеят и се разлеят върху плодородната ни почва? Каква ще е реколтата тогава? Ще я има ли и какви вещества ще съдържа в себе си житото, царевицата, слънчогледът и всички други култури, които се сеят из Добруджа?

Скъпи приятели, Добруджанци, опитах се накратко и разбираемо да изложа конкретни факти от доклада, засягащи само и единствено ВОДАТА! Този доклад предстои да бъде подложен на обществено обсъждане по вече известен график. Нека добре си помислим как ще реагираме на тези обсъждания? Ще бъдем ли там, първо? Ще се оставим ли да бъдем подведени? Ще защитим ли Добруджа от поредния корпоративен интерес? Ние с вас, сме тези, които решаваме, сега и за в бъдеще нашето бъдеще и това на децата, внуците ни, а и на цяла България! Защото България без Добруджа е обречена и наистина и завинаги ще се превърне в територия, обезлюдена окончателно!

Да не забравяме, че най-ценното богатство в света е именно ВОДАТА  и този, който я има е щастливец, но и трябва да я пази, защото в крайна сметка всички войни в световен мащаб, са се водили и продължава да се водят именно за ВОДАТА!

Следва продължение за другите „благинки”, които ни е приготвил „инвеститора” в своя втори доклад за ОВОС, как отговаря на нашите подписки, които изпращахме преди две години и защо той „трябва” да инвестира, а ние покорно да се съгласим!

Синтия Недялкова
Гражданска инициатива против проучване и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване