Потреблението на цигари и алкохол в Добрич се увеличава

Потреблението на цигари и алкохолни напитки в Добрич се увеличава, сочат данните на статистически институт. Добричлии са повиши консумацията си на спиртните напитки с близо 10 литра за 1 година.

Потреблението на цигари и алкохол в Добрич се увеличава

В страната потреблението на алкохолни напитки намалява с близо два литра на човек и на цигари с 8 броя, показват данните.



В област Добрич обаче консумацията им за миналата година се увеличила в сравнение с предходната. Цифрите сочат, че при цигарите нарастването е със 72 броя, а при спиртните напитки с близо 10 литра. И все пак най-много алкохол в страната консумират плевенчани 46.3 л, при 29.2 в нашия регион, а най-малко в Пазарджик само 10.3 л. Рекордът за потребление на цигари отново е за плевенчани с изпушени 1 185 бр., при 703 броя в нашата област. Оказва се, че най-малко пушат жителите на област Търговище само 348 бр.за едно лице.

Затова пък в областта консумираме по-малко ядки, плодове, кисело мляко, захар, прясно мляко и шоколадови изделия. Над средното за страната равнище е потреблението на безалкохолни напитки, месо, зеленчуци, туршии, алкохолни напитки, картофи, яйца, хляб и тестени изделия.

Консумацията на хляб и тестени изделия също е нараснала с 5.7 кг за 1 година и достига 103.6 кг средно на лице, при 88.0 кг средно за страната.