Международният форум „Виа Понтика” започва днес в Балчик

Днес в Белия град ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Международният форум „Виа Понтика” започва днес в Балчик

Студенти и преподаватели от висшите училища по изкуствата от четири държави събира тази година културният форум. Официалното откриване е предвидено за 18 часа в залата на читалище „Паисий Хилендарски”. След специалната покана на организаторите на студентския форум, на читалищната сцена тази вечер ще бъде представен „Зорба гъркът”. Един спектакъл на Драматичен театър „Йордан Йовков” – Добрич, по безсмъртния роман на големия гръцки писател Никос Казандзкис, с режисьор Стефан Спасов. В ролите: Красимир Ранков, Стефан Спасов, Мария Гинкова, Татяна Христова, Красимир Демиров, Владимир Трендафилов, Пламен Маринов, Стефан Сърчаджиев, Георги Калчев, Любов Николова, Валентин Андреев – Рафе, Мария Генова.



От 10 до 20 септември в Белия град ще пристигнат повече от 200 студенти и преподаватели - талантливи актьори, художници, музиканти от Сърбия, Черна гора, Румъния и България. С първо участие в младежкия форум в Белия град са възпитаниците на Университета в Ниш - Факултет за изкуства. Сърбия се включва в културния диалог с още едно висше училище – Университета по изкуствата в Белград - Факултет за приложни изкуства. Талантливи художници от Факултета за изобразителни изкуства в Цетине са представителите на Черна гора. Отново с присъствие в младежкия фестивал е Националният университет по изкуствата в Букурещ. Традиционно България се представя със студенти от Националната художествена академия, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Пловдивския университет – специалност „Актьорство за драматичен театър”, Нов български университет – Департамент „ Театър”.

Три събития са включени в програмата на първия фестивален ден - 11 септември: две ретроспективни изложби – „Живопис” и „Визуална идентичност”, и прожекция на студентско късометражно кино. В 17 часа в галерия „Тунела” в Двореца ще бъде открита изложба „Живопис”, а в 19.30 часа в Каменната зала – „Визуална идентичност”, представяща проекти за визия на фестивала от конкурсите 2012 - 2017 г. Откриването на изложбата ще бъде последвано от прожекция на студентско кино, която ще започне в 20 часа. Филмите са от дванадесетото издание на CILECT PRIZE 2017.

В театралния афиш на „Виа Понтика” 2017 присъстват интересни заглавия. „Театрален концерт”, „Кино-театър „Българан”, „Държавните липи”, „Шега в две действия” са спектаклите, с които ще се представят бъдещите актьори. За първи път в програмата на „Виа Понтика” са предвидени и постановки на утвърдени български театри. Гостите на форума ще могат да видят „Тартюф” на Театър „Българска армия” и „Името” на Сатиричен театър „Алеко Константинов” - София.

Концертите класическа музика ще бъдат на студентите от Факултета по изкуствата в Ниш и Националната музикална академия в София. Традиционен акцент са прожекциите на късометражно студентско кино – филми от дванадесетото издание на CILECT PRIZE 2017. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъждана на студентски филми от цялата общност на училищата – пълноправни членове на CILECT. CILECT е Световна асоциация на най-престижните училища за кино и телевизия.

Пространствата за енергиен обмен на младите в изкуството с гостите на фестивалните събития остават непроменени: Културен център „Двореца”, Художествена галерия - Балчик, читалище „Паисий Хилендарски”, храм „Св.св. Константин и Елена” /Гръцката църква/.

Фестивалът се реализира от Сдружение “Виа Понтика - 2010” с председател Красимир Ранков, с изключителното финансово съдействие на Община Балчик и подкрепата на Държавен културен институт – Културен център „Двореца”, Исторически музей - Художествена галерия - Балчик, Народно читалище „Паисий Хилендарски”.