Добруджа отново е пред опасността от фракинг, алармират от Гражданска инициатива

Преди време от „Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване“ внасят възражение срещу първия ОВОС, който е направен във връзка с инвестиционния план на фирма „Русгеоком“ за добив на природен газ в землището на община Генерал Тошево. Следствието на това възражение е, че РИОСВ, Варна назначава да се направи втори доклад по ОВОС. Преди дни Гражданската инициатива, както и кметовете на 18-те засегнати селища, получават известие, че и вторият доклад е направен и на негова база от РИОСВ дават „зелена светлина“ за започване на инвестиционния план. Тревожното, според един от членовете на Гражданската инициатива Синтия Недялкова, е, че вече всички държавни институции са се произнесли по случая и единствената пречка преди започването на добива е предстоящото обществено обсъждане в община Генерал Тошево.

Добруджа отново е пред опасността от фракинг, алармират от Гражданска инициатива

„Последната бариера остават хората, местните хора“, казва Синтия Недялкова. По думите й задължително местното население трябва да се обяви против този инвестиционен план, защото става въпрос за фракинг.



„Хитростта тук е в понятието „добив на природен газ“. Навремето „Шеврон“ имаха неблагоразумието да кажат, че ще вадят газ от шистови скали, тоест шистов газ, а тези говорят само за природен газ – шистовият газ също е природен“, допълва г-жа Недялкова. В инвестиционния план е записано, че природният газ ще се добива от карбонови седименти, като ще се разширяват кухини и ще се разбиват тези седименти, за да вадят газ от въглищата. Според Синтия Недялкова, всеизвестен е фактът, че в Добруджа има находища на въглища, но те са на голяма дълбочина, под хоризонта с питейната вода. Важно е уточнението, че „от скали няма начин да се вади природен газ по конвенционален метод“. Тук, според нея, ще се правят наклонено-насочени към въглищните пластове сондажи и оттам чрез разбиване и фракинг ще се вади газ, който на повърхността ще се пречиства. „Няма друг начин за вадене на газ от въглища освен чрез фракинг и чрез подпалването им, което е още по-опасно.“

Отрицателните ефекти върху природата при този начин на добив на газ са много. На първо място при сондажите се преминава през пласта с питейната вода на Добруджа. Това означава, че тя ще се замърси, ще намалее и съответно ще поскъпне още повече, казва Синтия Недялкова. „Загубвайки водата, ние ще загубим и плодородието на почвите. Тъй като предвидените сондажи са 11 на брой, ще се наложи да се отчуждават земи, ще преминават газопроводи през земите ни, освен това в инвестиционния план е записано, че ще се използва съществуващата пътна инфраструктура в района на Кардам и с. Спасово. До всеки сондаж е предвидено да има яма, в която да се отлагат отпадните води и въпреки че са заложени предпазни мерки, не мисля, че те са адекватни и сигурни“, казва г-жа Недялкова.

„Когато навремето се заговори за добив на шистов газ, цяла България скочи, за да запази Добруджа. Сега трябва да направим същото“, призовава Синтия Недялкова и допълва, че кметовете на засегнатите общини трябва много добре да информират населението, за да не се допусне то да се поддаде на манипулации и натиск, защото такива със сигурност ще има.