Генерал Тошево отбеляза годишнината от саможертвата на летците-герои

Генералтошевци за поредна година се поклониха пред героизма на капитан инженер Венко Савов и старши лейтенант инженер Йордан Тенчев, чийто паметник бе обновен с общински средства.

Генерал Тошево отбеляза годишнината от саможертвата на летците-герои

На церемонията по отбелязване на годишнината от героичната саможертва на летците Георги Георгиев - заместник-кмет на Община Генерал Тошево припомни историята на двамата почетни граждани на града. От името на президента на България Румен Радев той прочете поздравителен адрес, който развълнува близките на летците.


Слово произнесе кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който изтъкна, че капитан инженер Венко Савов и старши лейтенант инженер Йордан Тенчев са нашите големи герои и те никога няма да бъдат забравени, тъй като техните имена са ярко записани в паметта на тошевци.

В знак на признателност паметта на авиаторите бе почетена с минута мълчание.

Освен кметският екип и наследниците на летците-герои, на честването присъстваха депутатът от МИР - Добрич Даниел Йорданов, съветникът по сигурност и отбрана на президента полк.о.р. Илия Милушев, командирите на полка и ескадрилата, както и техни приятели и признателни граждани.

На 27 август 1986 година капитан Венко Савов (на 34 години) и старши лейтенант Йордан Тенчев жертваха себе си, за да спасят стотици граждани. Те решават да се разбият с авариралия си самолет извън Генерал Тошево, вместо да катапултират и машината да падне в индустриалната зона на добруджанския град. Двамата са обявените посмъртно за почетни граждани на Генерал Тошево, а на техните имена са кръстени две улици в града. В чест на 10-годишнината от техния подвиг в близост до лобното място на героите бе открит паметник по инициатива на Общинска администрация и с подарено от поделение 22770 в Балчик самолетно крило. През лятото монументът и районът около него бяха обновени.