Днес е Ден на спасението

На днешния ден почитаме медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Днес е Ден на спасението

Денят в посветен на паметта на загиналия през 1963 година д-р Стефан Черкезов. На път от Горна Оряховица за село Средец, автобусът, в който той пътувал, се удря в цистерна. 26-годишният доктор започва да спасява горящите пътници, но сам умира от тежките изгаряния по тялото си.


Година по-късно с указ на Министерски съвет д-р Черкезов е удостоен посмъртно със званието Герой на социалистическия труд. Тогава болницата във Велико Търново взема неговото име. Основана през 1867 година, тя е първата в страната, създадена по гражданска инициатива.

През 2005 година инициативен комитет обяви 15 август за Ден на медиците, загинали на работното място, във войни, по време на бедствия, аварии и катастрофи или от зараза, донесена от пациенти. Идея на инициативния комитет за отбелязване на датата 15 август е Световната здравна организация да я обяви за международен ден на загиналите в изпълнение на служебния си дълг медици.

От Априлското въстание досега, по неофициални данни, в изпълнение на служебния си дълг са загинали между 200 и 300 лекари. Продължава събирането на техните имена и проверката на достоверността на вече получената за тях информация.