Община Генерал Тошево се подготвя да отбележи 31 години от саможертвата на летците – герои

След като проверка на общински служители още миналата година установи, че вандали са стреляли по монумента до мястото на трагедията, по настояване на кмета Валентин Димитров крилото и прилежащото пространство бяха включени за ремонт през 2017 година.

Община Генерал Тошево се подготвя да отбележи 31 години от саможертвата на летците – герои

Крилото, увековечило делото на летците-герои край Генерал Тошево, вече е ремонтирано. Извършено е запушване на пукнатините и отворите, вследствие на изстрелите по самолетната част, нанесен е устойчив пласт боя, щадящ от корозия.



В момента се работи по подхода към паметника, като се поставят плочи, за да има мемориалът естетически издържан вид. Последният етап от обновяването му ще включва облагородяване на зелените площи – засаждане на дръвчета и цветя.

По традиция, всяка година на 27 август Община Генерал Тошево отдава почит на героичното дело на кап. Венко Савов и ст.л-т Йордан Тенчев, които през 1986 година при изпълнение на воинския си дълг вместо да катапултират, избират да изведат авариралия самолет МИГ-21У извън пределите на Генерал Тошево, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на града.

Общинското ръководство използва случая и призовава за нетърпимост към вандалски прояви, които рушат общинското имущество, особено това, което носи спомена за храбростта и саможертвата на българския воин.