Стафилокок и е.коли в басейни на софийска болница

Стафилокок и ешерихия коли откри проверка на РЗИ - София на 16 юни в три басейна с минерална вода на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в Овча купел. Е.коли обаче не е от смъртоносния щам, а от безобиден и широко разпространен.

Стафилокок и е.коли в басейни на софийска болница
Проверката е извършена по сигнал, а междувременно къпането на хора е било преустановено още преди да се уточни какви точно зарази плуват във водата, съобщи за BNews д-р Христина Котларска, директор на дирекция "Здравен контрол" на столичната РЗИ.

Няколко дни по-късно микробиологията показала, че в лековитата вода си щъкат стафилококи и ешерихия коли.

Откритата е.коли обаче не е от опасния и агресивен щам, който мори в Германия, а от този, който се намира нормално на много места, включително и в дебелото черво на човека, обясни д-р Котларска. Това ще рече, че е логично във водата да е имало фекално замърсяване. В същото време обаче проверката е показала, че водоизточникът, който захранва басейните, е абсолютно чист. Бактериите са привнесени допълнително, най-вероятно от къпещи се. Водата в басейна може да се замърси и от дъжда, ако не се източи, допълни още д-р Котларска.

Веднага, след като станало ясно съдържанието на пробите, е била наредено трите басейна да се изпразнят, измият и да се извърши дезинфекция.

Днес отново са били взети проби от водата, а резултатите от тях трябва да покажат дали вече бактериите са ликвидирани. Това ще се знае утре по обяд, уточни лекарката.

Тя потвърди, че басейните са работели и са били посещавани от къпещи се, въпреки че официално не са минали задължителната процедура за пускане за летния сезон.

Очаква се мениджърът на болницата да бъде глобен, но след допълнително изясняване на ситуацията.