Нина Ставрева: Подкрепям протестиращите граждани

Кметът на Община Каварна Нина Ставрева изрази своята позиция и чрез своя фейсбук профил, ето какво написа тя:

Нина Ставрева: Подкрепям протестиращите граждани

Подкрепям изцяло исканията на протестиращите. Ние не сме против законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но сме за синхрон и баланс между защита на природата и поминъка на хората. Ние искаме нова процедура, нов интеграционен план за управление на защитените зони с участието на международни специалисти - експерти, искаме предварителни срещи със собствениците и ползвателите на земеделски земи, собственици на имоти в урбанизирана територия попадащи в зоните, с рибарските сдружения. Искаме ясно и коректно очертани граници. С тази забрана се слага край на строителството в региона, обработката на земеделски земи. Такива забрани със сигурност отнемат поминъка на хората и обричат региона.
Според мен е недопустимо в най-бедната държава в Европейския съюз и един от регионите в България, който се обезлюдява масово, именно поради липсата на поминък, да бъде отнета възможността за физическо оцеляване на хората тук.
Изключително важно да се отчете начинът на трайно ползване на тези земи, което всъщност не е направено при очертанията на границите на защитените зони към този момент.
В крайна сметка остава усещането у хората, че земите в Златна Добруджа ще запустеят и тя вече няма да е ценна - такава, каквато трябва да е.