МОСВ обяви „смъртна при съда“ за Крайморска Добруджа

Повече от 5 часа продължи протеста пред сградата на община Каварна днес. Участие в него взеха организации, граждански групи и жители на трите морски общини в област Добрич Каварна, Балчик и Шабла.

МОСВ обяви „смъртна при съда“ за Крайморска Добруджа

Тяхното недоволство е продиктувано от Заповедта на МОСВ от 21.07 тази година, с която се налагат пълни забрани за земеделието, строителството и рибарството в защитена зона „Калиакра“. За днес беше предвидено да се проведе Общественото обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитената зона.



Стотици протестиращи пред сградата на общината в Каварна изразиха своето несъгласие и възмущение от Заповедта на Екоминистерството, която, по техните думи, убива икономическото развитие на региона.

Председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти „Бг Фиш“ д-р Йордан Господинов беше категоричен, че тази Заповед ще убие и рибарството и съответно поминъка на много хора. Той сподели, че самият Закон за рибарството е много слаб и се нуждае от промени и уточнения. „Ние не сме против екологията, но всичко трябва да е в разумни граници и с ясни правила. По този начин МОСВ убива един бранш, развиван в региона от векове“, категоричен беше той.

С ескалирането на напрежението на протестиращите сред тях излезе и кметът на община Каварна Нина Ставрева, която заяви, че изцяло подкрепя недоволството на хората, тъй като Заповедта ги ограничава до степен да не знаят как да се прехранват занапред. „Не може в най-бедната страна от ЕС и в регион като Крайморска Добруджа, където има масово обезлюдяване, да се зачеркват секторите земеделие, рибарство и строителство.“, заяви тя.

За кратко протестиращите блокираха главния път 1-9, свързващ Варна и границата с Румъния при Дуранкулак. Те не одобриха думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, че Заповедта не може да бъде оттеглена и заявиха готовността си да преминат към гражданско неподчинение идващите дни.