13 години затвор за рецидивист, нападнал старица

Окръжен съд – Добрич, призна 45-годишния Иван Анг. К. за виновен за това, че на 10.03.2011 г. в с. Полк. Минково, община Добричка, при условията на опасен рецидив, се съвкупил с 89-годишна жена от същото село, като я принудил към това със сила, а деянието е останало недовършено по независещи от него причини и случаят е особен тежък.

13 години затвор за рецидивист, нападнал старица
Окръжен съд – Добрич, го осъди на 20 години лишаване от свобода и след като по реда на съкратеното съдебно следствие намали наказанието му с 1/3, определи той да изтърпи 13 години и 4 месеца лишаване от свобода при строг затворнически режим в затвор. Съдът постанови той да изтърпи отделно остатъка от наказание, наложено му с групиране на три предходни присъди.

Досъдебното производство срещу Иван К. е започнало във Второ РУ „Полиция” в Добрич на 11.03.2011 г. Обвинителният акт срещу него е внесен в Окръжен съд – Добрич, на 02.06.2011 г.

С присъдата днес съдът признава за установено, че докато търпял наложено му наказание лишаване от свобода в Затвора във Варна, Иван К. бил пуснат в домашен отпуск за времето от 09.03.2011 г. до 14.03.2011 г., който прекарвал в дома на брат си в с. Полк. Минково. На 10.03.2011 г. вечерта той решил за изнасили 89-годишната пострадала, независимо, че търпял наказание лишаване от свобода за същото престъпление, извършено срещу същата пострадала на 14.02.2008 г. Той споделил намерението си със свои познати и след 21,30 ч. отишъл в дома на възрастната жената. До 24 ч. той правил опити да изнасили жената, като я натискал, блъскал и удрял по тялото и лицето. След това станал, светнал крушката, обул се и си тръгнал. На другия ден Иван К. бил задържан и с прокурорско постановление бил приведен в Затвора в гр. Варна, за да търпи наказанието по предходните му осъждания.

Съдебно-психиатрична експертиза е установила, че той има личностово разстройство, емоционално е нестабилен и страда от Синдром на зависимост към алкохола, които не са заболявания в смисъла на закона и той е разбирал постъпката си.

Иван К. има начално образование, не е женен, безработен е. Той е осъждан 9 пъти.

По молба на подсъдимия и след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, Окръжен съд – Добрич, допусна делото да бъде разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Направеното от Иван К. признание означава, че неговото поведение е било такова, каквото е описано в обвинителния акт. Наказателно-процесуалният и Наказателният кодекс съдържат норми, които задължават съда при провеждане на съкратено съдебно следствие да определи наказание в рамките на предвиденото в Наказателния кодекс и да го намали с 1/3.

Предвид това Окръжен съд – Добрич, наложи на Иван К. максималното наказание от 20 години лишаване от свобода, което намали с 1/3 и постанови той да изтърпи за деянието, за което го призна за виновен, 13 години и 4 месеца лишаване от свобода. Съдът определи той да излежи отделно остатъка от наказание от 4 години и 4 месеца лишаване от свобода, което е получил след групиране на две присъди за кражба и тази за изнасилването от 2008 г.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.