Е.coli "прескача" от човека върху храните

Немски епидемиолози са устоновили, че бактерията Е.coli може да бъде предавана и от човек на храни. Още не е установено как е попаднала във фермата за кълнове.

Е.coli "прескача" от човека върху храните
Смъртоносният вариант на ешерихия коли може да се пренася от хора върху храни, съобщи "Дойче веле", позовавайки се на информация на немски епидемиолози.

Лабораторни изследвания са потвърдили, че причинителите на заразата могат да се пренасят от хората върху хранителните продукти.

По този начин една служителка на кетъринг, която е била носител на заразната бактерия е заразила 20 души със смъртоносния щам.

Установено е, че въпросната жена е приготвила храните за семейно тържество в провинция Долна Саксония.

Самата тя първоначално не е имала опасните симптоми на болестта. Едва по-късно признаците се проявяват и при нея, както и при 20 от общо 65-те души, консумирали приготвените за тържеството храни

Междувременно експертите на института "Роберт Кох" съобават, че броят на новите заболявания бележи спад от около десетина дни.

До края на миналата седмица са били регистрирани 3 408 случая на заболяването.

В петък в провинция Северен Рейн-Вестфалия от него почина още един човек.

От началото на епидемията смъртните случаи са общо 39.

Затворената поради епидемията ферма за биопродукция в немската провинция Долна Саксония, откъдето са тръгнали заразените растителни кълнове, все още е под наблюдение.

И до сега не е установено как точно смъртоносния щам на бактерията ешерихия коли е попаднал там.