С военно-историческа възстановка ще бъдат отбелязани 140 години от каварненското въстание

Каварна се вдигна в защита мъжествена, в кърви потъна, из пепелища израстна! - това е надписът на паметника на каварненското въстание на входа на града. Община Каварна кани жителите и гостите на града, както и всички родолюбци да присъстват на военно-историческата възстановка на 22 юли.

С военно-историческа възстановка ще бъдат отбелязани 140 години от каварненското въстание

Военно-историческата възстановка "Защитата на Каварна" ще се проведе за втора поредна година в добруджанския крайморски град. На 22 юли от 19.00 часа в парка до спортната зала ще бъдат пресъздадени драматичните събития от лятото на 1877 година.



Възстановката е организирана от Община Каварна със съдействието на регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към Национално дружество "Традиция".

В битките за отбраната на Каварна срещу развилнелите се башибозушки и черкезки орди ще се включат 120 възстановчици. Каварненци и гостите на града ще могат да проследят всички основни епизоди от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

Проявите, посветени на годишнината от каварненското въстание ще започнат още в 9.00 часа на 22 юли с музей на открито, в който ще бъдат изложени оръжия от различни исторически епохи – от Средновековието до наши дни.

В 9.30 часа ще бъдат поднесени венци на паметниците на Андрей Василев - Амирата и Еранос Ераносян.