Първанов подписа за избори на 23 октомври

Президентът Георги Първанов издаде указ, с който насрочва местни избори на 23 октомври. Така на практика той се съгласи с желанието на управляващите, които настояваха за най-ранната дата.

Първанов подписа за избори на 23 октомври
Президентът Георги Първанов склони изборите наесен да са на 23 октомври. Държавният глава издаде указ, с който насрочи за тогава местните избори.
 
Миналата седмица пък депутатите насрочиха президентския вот за 23 октомври. Така, въпреки напрежението около датата на изборите, институциите в крайна сметка се споразумяха.
 
Според Изборния кодекс изборите за президент и местна власт тази година ще са в един и същи ден.
 
Споровете около дата на вота тръгнаха още при консултациите за сформиране на Централна избирателна комисия. Още тогава управляващите обявиха, че искат гласуването да е на 23 октомври. От левицата обаче бяха против ранната дата и предложиха вот на 13 ноември.
 
Това даде повод на наблюдателите да прогнозират тежка битка между парламент и президент за деня на изборите. Тя обаче не се състоя, въпреки че от опозицията обвиниха мнозинството, че са предрешили позицията на държавния глава.
 
Неотдавна министърът на външните работи Николай Младенов изтъкна, че България е парламентарна република и водещи са решенията на Народното събрание. Поводът за това изявление беше решението на правителството да бъдат отстранени от водещи дипломатически позиции хора, принадлежащи към бившата държавна сигурност.