Започва балетният конкурс "Анастас Петров"

От днес до неделя Добрич става столица на танца и красотата.

Започва балетният конкурс "Анастас Петров"

От 23 до 25 юни ХVIІI Национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" ще събере балетни специалисти, кандидати и ценители за три наситени състезателни дни. Конкурсът носи името на доайена на българския балет, обичания и уважаван балетмайстор и педагог Анастас Петров, който е роден в Добрич. Форумът е създаден от изтъкнатия балетен деятел маестро Емил Димитров с идеята да открива най-талантливите надежди на българския танц. Организира се от фондация "Международен балетен конкурс - Варна" и община Добрич с подкрепата на Министерството на културата и с любезното съдействие на драматичен театър "Йордан Йовков". Събитието е под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

След предварителната селекция на сцената на драматичния театър ще се явят 40 млади балетни състезатели от средните училища по изкуства и от балетните школи в страната, които ще танцуват в два тура и в две възрастови групи - младша възраст от 14 до 19 години и старша възраст от 20 до 26 години.

Изпълнителите ще бъдат оценявани от големи имена в българския балет, носители на множество национални и международни награди. Председател на авторитетното жури е доц. Ясен Вълчанов, премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог в НБУ - София и НАТФИЗ, лауреат на Международния балетен конкурс - Варна и носител на голямата награда на първата национална среща „Анастас Петров“. Членове са ръководителят на балета на Софийска национална опера Сара-Нора Кръстева, примабалерината Марта Петкова, носител на голямата награда "Анастас Петров" от 2001 г. и на Специалната награда за перспективен млад танцьор от Силвия Ко, Япония на Балетната Олимпиада, Росен Канев – премиер солист на Софийската национална опера и балет, носител  на трета награда от Националния балетен конкурс "Анастас Петров" 1993 г., удостоен с „Кристална лира” 2001 г. от Съюза на музикалните и танцови дейци. Кандидатите ще оценява също Любомир Кацаров, премиер солист, балетен педагог в НУИ "Добри Христов" - Варна, преподавател в катедра „Хореография” на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Със своята партньорка Екатерина Илиева през 1964 г. той открива първия в света Международен балетен конкурс във Варна.

На победителите в състезанието ще бъдат присъдени следните награди: голямата награда "Анастас Петров", специалната награда за артистичност от фонд „Нина Кираджиева”, І, ІІ и ІІІ награда за участниците от група „А“ старша възраст – мъже и жени, отличия І, ІІ и ІІІ степен за участниците от група „Б“ младша възраст – момчета и момичета. Танцьорите, получили голямата награда "Анастас Петров", І, ІІ и ІІІ награда в група „Б” - младша възраст, ще получат от Министерството на културата едногодишна стипендия. Ще бъдат присъдени и награди за съвременна хореография и за резултатна педагогическа работа.

Носители на голямата награда "Анастас Петров" през годините са още Ясен Вълчанов, Ринат Имаев, Ива Павлова, Емануела Мерджанова, Анастасия Неделчева, Георги Милев, Марта Петкова, Кристина Чочанова, Карина Петрова, Никола Хаджитанев, Дойчин Дочев и Ралица Илиева – творци с утвърдена артистична кариера, ценени от критиката и публиката.