Представители на държавната власт ще посетят мината в Оброчище

Пореден тежък ден за миньорите от мангановата мина в Оброчище, след като в четвъртък сутринта част от тях отказаха да напуснат галериите и поискаха окончателното решаване на техните проблеми с концесионера на мината „Евроманган“ АД.

Представители на държавната власт ще посетят мината в Оброчище

Днес те бяха снабдени с храна и вода, беше им осигурено и присъствието на медицинско лице и линейка, тъй като условията, при които те се намират под земята вече повече от 80 часа, са изключително тежки и опасни за тяхното здравословно състояние. 



За пореден път мината е била проверена и от представители на Регионалната дирекция „Инспекция по труда“, като от тяхна страна са били съставени актове за 14 нарушения. По думите на директора на Инспекцията по труда Ангел Петков, нарушенията са много, но ръководството на мината вече оказва съдействие на контролиращите органи, след подадената от страна на Инспекцията преди два месеца жалба до прокуратурата заради системния отказ от съдействие. Днес инспекторите настояваха работниците под земята да излязат на повърхността, но стачкуващите са категорични, че това ще се случи, едва след като държавата се задвижи и се преразгледа концесионният договор на „Евроманган“.

Утре при миньорите се очаква да пристигнат отново омбудсманът Мая Манолова, както и представители на Министерството на енергетиката. Миньорите увериха, че тогава колегите им под земята ще излязат. Всички са притеснени за тяхното здравословно състояние, тъй като след толкова часове при условията на 350 метра дълбочина, здравето им е застрашено.

В момента в София тече работна среща между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и експерти. Междувременно премиерът Бойко Борисов сезира и главния прокурор Сотир Цацаров за ситуацията в мината.