Отлагат свързването на касовите апарати с данъчните

Наредбата, която задължава всички търговци, регистрирани по ДДС, да свържат касовите си апарати със системата на НАП, се отлага с една година.

Отлагат свързването на касовите апарати с данъчните
Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на форум на Предприемачи ГЕРБ, организиран от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България” и фондация „Ханс Зайдел”, информират от пресцентъра на ГЕРБ.

По данни на финансовото ведомство - близо 300 000 обекта, поради затруднения, все още не са изпълнили мярката и няма да успеят да го направят до края на септември, както предвижда наредбата. Целта на отлагането е малкият и среден бизнес да бъдат временно разтоварени от тази мярка в условията на финансово-икономическа криза.

„Наредбата има своите предимства за изсветляване на бизнеса, определено е положителна и ще окаже влияние върху събираемостта на данъците, но в момента бизнесът е притиснат от кризата и тази стъпка ще ни даде възможност да поемем глътка въздух, да се стабилизираме”, коментираха предприемачи от различните райони в страната.

Отлагането на свързването между касовите апарати и НАП няма да важи единствено за аптеките.

Фармацевтите остават задължени да свържат фискалните си апарати с компютърните системи на приходната администрация в определения срок.