Празник на гърнетата ще се проведе в добруджанско село

В село Зимница, община Крушари, на 25 юни (следващата събота) за втори път ще се проведе Празник на гърнетата.

Празник на гърнетата ще се проведе в добруджанско село

Празникът се организира от ЕТ „Добруджанска Зимница – Г. Панайотова” и сдружение „Общности, опознаване, култура”, със седействието на Община Крушари, съобщава сайтът на село Зимница zimnitsa.bg.


 

В основата на Празник на гърнетата стои онзи хубав нашенски обичай, когато ни канят на гости да не отиваме с празни ръце, а всеки да носи по нещичко за хапване и заедно да го подреждаме на общата трапеза.

 

Всеки присъстващ на Празника на гърнетата в Зимница е задължително участник и се представя с домашно приготвено ястие за общата трапеза. Няма официални гости и лица, всички са участници.

 

Наблюдатели не се допускат, това не се отнася за деца до 14 години.

 

По условие гозбите трябва да бъдат поднесени в глинено гърне, чувен или тава.

 

Конкурсът за автентично ястие показва, че участието на присъстващите не е формално, а всеки се старае да се представи добре.

 

Препоръчително е да се носят черги или рогозки за сядане на поляната. Ще работи щанд за бира и безалкохолно.

 

Богатата програма на празника включва Дегустация на ястията; конкурс за автентично ястие;  Фотоизложба „Добруджа в старите снимки”, Разходка с магарешка каручка, Фолклорна програма на етносите; Юнашки игри – мъжко отборно състезание с. Бистрец срещу с. Телериг; Огнено хоро - надиграване и още много изненади.