Над 40 безплатни ателиета очакват децата на Добрич през уикенда

Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва първото издание на Детски панаир в Добрич на 20 и 21 май.

Над 40 безплатни ателиета очакват децата на Добрич през уикенда

Програмата е подготвена от Фондация Изиарт, а събитието е с вход свободен благодарение на подкрепата на Община Добрич. Детски панаир стартира преди шест години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 30 събития в над 10 града.



Работилниците в Добрич ще се провеждат в двата дни от уикенда между 10.00 ч. и 18.00 ч. на площад „Свобода”, както и в сградите на РИМ Добрич (Регионален исторически музей, Етнографски музей) и Художествена галерия Добрич.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – математика, физика и химия с ателието Отряд за бързо гърмене. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

В рамките на Детски панаир Добрич ще бъде представена и инсталацията за интерактивно представяне на емблематични български картини, която ще представи емблематични за града платна – Жетварка (Владимир Димитров-Майстора), Пазарен ден (Бенчо Обрешков), Песен (Ангел Василев).

През 2017 събитието ще се проведе в 4 града в България в периода 20 май –3 юни, както следва: ДОБРИЧ 20-21 май, БЛАГОЕВГРАД – 27-28 май, СОФИЯ - 1 юни, СЛИВЕН - 3 юни;

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

Ателиета – Детски панаир Добрич - Отряд за бързо гърмене, Забавна математика, Рисунка на асфалт, Пиксел арт, Magic Nuudles, Музикално ателие, Плъсти, Енкаустика, Ебру, Детски играчки, Мода, Глобус, Стенопис, Детска архитектурна работилница, Урбанистична игра, Грънчарско ателие, Цветя от салфетки, Стъклопис, Макиаж, Бижута, Пясъчни рисунки, Сапунена работилница, Кукерски маски, Декупаж, Пожарна, Отпечатъци, Плетене на гривни, Тубизъм, Зумба, Катапулт, Два куклени спектакли (От тук от там; Полицая Артър), Ветрила, Животни от картон, Ателие за изработка на анимационни филми, Йога за деца, Римски мозайки, Ателие Музейко, Ателие за първа помощ, Търсачи на съкровища в Исторически музей Добрич, Търсачи на съкровища в Етнографски музей Добрич, Интерактивна инсталация в Художествена галерия Добрич.