Предизвикателството да ръководиш библиотека в 21 век

Днес библиотечните работници отбелязват своя професионален празник. Регионалната библиотека в Добрич „Дора Габе“ стана домакин на представители на читалищни и общински библиотеки в областта. Форумът е под наслов „Библиотеката днес – предизвикателства и възможности“.

Предизвикателството да ръководиш библиотека в 21 век

Директорът на библиотеката Невяна Христова споделя, че главното условие да се занимаваш с библиотечно дело, е да притежаваш любов към книгите и литературата и към хората. Тя изрази увереността си, че библиотеката се превръща във все по-натоварено със социални функции средище. Разбира се, проблеми не липсват. Парите за набиране на нови заглавия никога не стигат, а съвременният читател има своите изисквания и всяка считаща се за модерна библиотека, трябва да успява да ги изпълни. Освен това библиотеката трябва да се автоматизира, да има съвременен хардуер и не на последно място възможност да дигитализира своето книжно богатство. Невяна Христова споделя, че спешно трябва да се закупи скенер А3, тъй като състоянието на периодичния печат от 30-те и 40-те години на миналия век, е окаяно. Достъп до него вече не се осигурява за читателите, тъй като страниците буквално се разпадат. Цената на един такъв скенер не е голяма – 3 000 лева и библиотеката ще търси вариант да ги набави.



Като основен проблем, стоящ пред библиотеката, по думите на Невяна Христова, е и липсата на своя собствена сграда. В момента Регионалната библиотека се помещава в сградата на бившия Партиен дом, която не е предназначена за такава цел. Пространството е малко и помещенията не достигат. Затова и се налага част от книгите да стоят подредени в коридора. Неудобство за библиотечните работници е разпръснатият книжен фонд, като част от него се помещава в Промишлената зона на град Добрич. Освен това читателите нямат достъп до пълния набор от книжно богатство, поради липса на място, където да се поберат книгите.

За щастие, не липсва интерес към библиотечната дейност и наскоро е бил нает нов работник, като ръководството е имало възможността за качествен подбор, тъй като кандидатите са били много на брой. Освен това с годините се увеличава и читателската аудитория на библиотеката, за което всички работещи в нея полагат огромни усилия.

Според директора на Регионалната библиотека в Добрич Невяна Христова, основното, което кара всеки да се занимава с това години наред, е любовта към литературата и към хората, която щом я притежаваш, те държи за цял живот.