Увеличават екипите на Спешна помощ по морето

Увеличават екипите на "Спешна помощ" по Черноморието и близо до магистрали и натоварени пътища, съобщиха от МЗ. С по шестима ще бъдат подсилени регионалните центрове на Бърза помощ във Варна, Добрич и Бургас.

Увеличават екипите на Спешна помощ по морето

Заради летния сезон ще се увеличат спешните медицински екипи в три области на страната - Варна, Добрич и Бургас.


 

48 са филиалите на "Спешната помощ", които са в близост до инфарктни пътни участъци и в близост до магистралите.В тях ще бъдат подсилени екипите, а в трите регионални центъра персоналът ще бъде увеличен с по шестима лекари, съобщиха от здравното министерство. Поводът за екстрените действия е случилата се на 15 юни трагедия на автомагистрала "Тракия", отнела живота на 8 души.

В момента медицинското обслужване в област Бургас се осъществява от 19 мобилни екипа, в област Варна – от 21, а в област Добрич – от 10.

Всички те са окомплектовани със санитарни автомобили и са напълно оборудвани с медицинска апаратура. Във филиалите без изключение има стационарни екипи, а тези, които осъществяват медицинска помощ на място, са общо 24.

Средната натовареност на мобилен екип не надвишава 2.5 до 3 повиквания на дванадесетчасово дежурство, но заради турстическия поток през лятото броят на обажданията през летните месеци нараства с около 15-20%.

 

По-значително е увеличението на амбулаторните случаи на място във филиалите на населените места - там повикванията за Спешна помощ нарастват до 50%.

Всеки един от 48-те филиала на Бърза помощ трябва да разработи алгоритъм на действие при тежки инциденти, както и да очертае най-краткия маршрут за достигане до мястото на произшествието.

Новите мерки ще влязат в сила от началото на юли, поясняват от МЗ.

От здравното министерство напомнят още на хората, че по Черноморието има достатъчно медицински екипи, които оказват безплатна медицинска помощ.

 

Не е тайна, че разни медицински практики по морето съдират кожи на пациенти дори за най-малкото неразположение, а цените са като за чужденци.