Започва Седмицата на камерната музика в Добрич

Фестивалът ще започне с концерт на Ангел Станков - цигулка и Ростислав Йовчев - пиано, тази вечер, понеделник, от 19.00 часа в огледална зала "Нели Божкова".

Започва Седмицата на камерната музика в Добрич

От 8 до 12 май ще се проведе Седмица на камерната музика. Традиционният за Добрич фестивал от тази година ще носи името на Константин Илиев /1924-1988/ - професор по дирижиране, композитор, създател на Седмицата на камерната музика през 1975 г.



Всички концерти са в огледална зала "Нели Божкова" с начален час 19.00, входът е свободен.

Първият концерт е на Ангел Станков - цигулка и Ростислав Йовчев - пиано.

Проф. Ангел Станков е от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и диригент участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света. Професор е в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996 г. Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижните зали. Заедно с Йосиф Радионов е носител на множество високи награди. Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и редица световни медии. Водил е майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг - Австрия, Лас Вегас, Германия, Турция. Като диригент е гостувал на оркестрите в Солун, Ниш, Киев, Харков. Член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина”- Санкт Петербург, “Клостер Шонтал” - Германия, “Родолфо Липидер” - Италия, “Карл Флеш” - Унгария, “Панчо Владигеров”, “Недялка Симеонова” - България. Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджския биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. През 2009 г. му е присъден  “Орден на Британската империя”.

Проф. Ростислав Йовчев завършва НМА „Проф.Панчо Владигеров“ при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Лауреат на редица наши и международни конкурси. Специализира пиано, в областта на клавирния концерт, камерна музика и съпровод на соловата песен в Кралската Консерватория – Брюксел. Активно концертира като солист и камерен изпълнител. Участвал е в най-престижните фестивали у нас и чужбина – “Салон на изкуствата”, ”Софийски музикални седмици”, „Варненско лято“, ”Надежди, таланти, майстори”, “Аполония” (България), ”Филармоника”, “Музикалният октомври в Картаген” /Тунис/ и др. Осъществявал майсторски класове в България, Корея, Румъния, Турция, Италия. Има многобройни записи и издадени CD. През 2002-2004 г. е преподавал пиано във Висшия Музикален Институт – гр. Сус, Тунис. Бил е член на жури на национални конкурси. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него влизат някои крупни и рядко изпълнявани творби – „Вариации по валс на Диабели“ от Бетовен, Голяма Соната от Чайковски, Сюита “Иберия” от Ис. Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много български творби, сред които и Концерт за пиано и оркестър №4 от Панчо Владигеров. Носител на “Кристална лира” на СБМД в две категории – “Инструменталисти” и “Музикална критика” за 2011 г. През същата година получава и “Златна лира” на СБМТД. През юни 2013 г. пианистът получава образователната и научна степен доктор с тема, свързана с българската клавирна музика. Ростислав Йовчев е професор по пиано в НМА “Проф. П. Владигеров” – София, а от май 2008 г. е ръководител катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет.

Програма:

Лудвиг ван Бетовен (1770 - 1827) - Три сонати за пиано и цигулка
(190 години от смъртта на композитора)
Оп. 12 № 1
Allegro con brio
Tema con variazioni: Andante con moto
Rondo: Allegro

Оп. 24 „Пролетна“
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo: Allegro molto
Rondo: Allegro ma non troppo

Оп. 47  "Кройцерова"
Adagio sostenuto – Presto
Andante con variazioni
Presto