Изложба ArtExtreme 15 в Шабла

Изложбата "ArtExtreme 15" гостува от 4 до 6 май в Зелен образователен център - Шабла с подкрепата на Общината.

Изложба ArtExtreme 15 в Шабла

"ArtExtreme 15" е многожанровата изложба – призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България. Създадена е от АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева и е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров /1887-1938/. Откриването е в навечерието на 130-тата годишнина от рождението на скулптора.



15 творби разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна. Непознати документи и снимки от личния архив на Кирил Шиваров разказват за неговата творческа и житейска съдба. Колекция ваяшки носии и накити на Йордан Иванов от Аврен и български шевици на ИЕФЕМ - БАН създават връзката между минало и настояще в изложбата. Образите на ArtExtreme 15 са въплътени в мелодии, създадени от композитора Иван Кръстев. ArtExtreme модели са световни балетни звезди от България, Белгия, Швейцария, Австрия, Панама. Япония, Русия, Китай, Канада и САЩ.

През 2015-2016 г. изложбата беше показана под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова в Мадрид, София и Варна.

АНДАРИ An Dari са създатели на първия в страната Център за образна култура ArtExtreme, едноименна изложба и Школа за образно изкуство ArtExtreme Concept. Съучредители на медийна секция към СЖБ Подкрепа. Членове на Международната Академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ и на Сдружение Обединени Бизнес Клубове.

 

Програма:

4 май
В Зелен Образователен Център Green Center от 17:30 ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ArtExtreme 15

5 май
В Зелен Образователен Център Green Center от 17:30 СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ лектория 
"Силата на българския дух в изложбата ArtExtreme 15" – АНДАРИ, Варна 
"Ваяшки народен костюм и песни" – Йордан Иванов, с. Аврен
"Български празничен календар"; "Вибрационната сила на Българската Глаголица" – инж. Таньо Танев, гл.ас. Ангел Манев, Сдружение АМАТ, Стара Загора

6 май
В ГРАДСКИ ПАРК Шабла от 10:00 до 12:00 БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА – ПОГЛЕД КЪМ СВЕТА
Художествено занимание на открито за деца и възрастни с АНДАРИ 

От 13:00 - 15:00 СЪЗДАВАНЕ НА ВАЯШКИ НАКИТИ 
Работилница с Йордан Иванов от с. Аврен – музикант и фолклорист, майстор на автентични накити. Подходящо за деца над 12 години и възрастни.