Днес е Цветница

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя.

Днес е Цветница

Празникът винаги е в неделя, една седмица преди Великден. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които след богослужението отнасят в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Божура, Върбан, Далия, Елица, Жасмина, Камелия, Лилия, Лиляна, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Цветомир и др.