Презимувалите рапици си заслужават Карикс напролет!

Тази пролет при огледите на места, част от рапичните полета се оказаха с малки и редки рапици, в резултат на тежката есен и зима. От тук дойдоха и много въпроси за приложението на Карикс и необходимостта от затварянето на празните участъци, от една страна с повече разклонения за добив и от друга - за подтискане на вторичното заплевеляване в свободните пространства.

Презимувалите рапици си заслужават Карикс напролет!

Въпроси като:
„...има ли нужда от мощен растежен регулатор и фунгицид като Карикс напролет?“
„...малките рапици напролет имат ли нужда от регулиране на растежа с Карикс?“
Отгoворите са неразделно свързани със ситуацията на полето.



Факт е, че при малките презимували рапици, редки посеви, за които почти се чудим дали да ги оставим, има най-много нужда от Карикс!

Рапицата е интензивна култура с мощен растеж и с повишаването на температурите, дори и малка към момента, ще я видим как започва да стрелкува и централното стъбло устремено да расте във височина. Всеки, който е заложил на тази култура знае, че добивът идва не от централното стъбло, а от страничните разклонения!

Оставим ли рапиците без регулация на растежа напролет, сами се примиряваме с висок, стърчащ централен цветонос и с по-малък добив.

Как да формираме повече разклонения, съцветия и шушулки в рапичния посев?

Още веднъж, от голямо значение при рапицата е прилагането на растежен регулатор за формиране на повече разклонения напролет, които освен повече шушулки, ще затворят и празните пространства при редките посеви. Карикс приложен напролет предотвратява изтеглянето във височина като осигурява една по-добра „архитектура“ на растенията, изразяваща се в здрави, компактни растения, с повече разклонения, съцветия и шушулки. Визуално третираните с Карикс посеви са с изравнен цветонос, което гарантира едновременния цъфтеж, узряване на шушулките и лесно и ефективно прибиране. А какво по-хубаво от това да ожънем лесно, с по-малко разходи и загуби на семена.

Какво представлява Карикс?
Карикс е резултат от интензивна научноизследователска дейност и е специално разработен за рапица. Съдържа иновативна комбинация от две активни вещества – доказания метконазол и новото активно вещество, типичен растежен регулатор – мепикват-хлорид. Метконазол и мепикват-хлорид влияят върху биосинтеза на гиберелин (растежен хормон) в рапичните растения на различни нива, независимо едно от друго, но допълвайки се в техния начин на действие. Тази двойна атака преразпределя по най-правилния начин „енергията“ на растението и по този начин се предотвратява прекомерния растеж във височина на надземната маса и се пренасочва растежната сила към разклоненията и вторичната коренова система.

С какво Карикс е различен от другите продукти на пазара?
Към момента на българския пазар няма продукт в рапица освен Карикс, който да е комбинация от различни по механизъм на действие активни вещества – типичен растежен регулатор (мепикват хлорид) и мощен триазол (метконазол) в специална формулация за рапица.

Веднага след попадането на Карикс върху повърхността на растението, капките се разтварят и за кратко време формират предпазен гланц върху листата, което от една страна е гаранция за по-пълно усвояване на активните съставки от растението, а от друга предпазна мярка срещу замръз при слани, каквито често имаме напролет. В сравнение с чистите азолови продукти действието на Карикс е много по-надеждно и независимо от климатичните условия и температурата, осигурявайки ефикасност още при средни дневни температури от 5 градуса. Факт е увеличена гъвкавост на приложение на Карикс спрямо съществуващите стандарти.

Благодарение на засиления растежно-регулаторен механизъм на Карикс посевите са с оптимално развитие и изравнени разклонения, като същевременно се увеличава вторичната коренова система, която е отговорна за усвояването на водата и хранителните вещества от почвата. По-този начин се образуват добре вкоренени и структурно оформени растения, които не прорастват и шансовете им за полягане са минимизирани.

Карикс – отличен растежен регулатор и доказан фунгицид!

Фунгицидното действие на Карикс се изразява в инхибиране синтеза на ергостерол и разрушаване клетките на патогена, като по този начин се стопира неговия растеж. С контрола на болестите, рано напролет допълнително се заздравява посева преди цъфтежното третиране с Пиктор срещу вредоносната склеротиния.

Кога да прилагаме Карикс на пролет, особено при все още малки рапици?
Изчакайте рапицата да започне да се издължава. Това е оптималният момент за приложение на Карикс на пролет - от издължаване до поява на листчета по цвета (до първи жълти пъпки). За едновременна борба и срещу неприятели, Карикс отлично се смесва с инсектицидите Магеос, Вазтак Нов или Дурсбан.

Уникална ПРОМОЦИЯ – Безплатен Вазтак за повече от половината третирани площи с Карикс напролет!
С Карикс не само, ще защитите рапичните полета, но и за всеки 15 л Карикс, ще получите 1 л от инсектицида на БАСФ Вазтак нов безплатно. Отличен пролетен пакет за регулиране на растежа и защита от болести и неприятели.

Защитете инвестицията, която правите в рапица с портфолио на БАСФ... тя ще ви се отблагодари!

Карикс: Повече равномерни разклонения и едновременен цъфтеж