Пускат нов болничен лист от 1 юли

От първи юли влиза в сила нов образец на болничните листове. Става въпрос за допълнително приложение, което задължително трябва да бъде попълнено, съобщи Нова телевизия.

Пускат нов болничен лист от 1 юли

Болничният ще бъде в две части - "лице" с медицинските подробности и "гръб" - списък с причините за временната неработоспособност. Задължителен е за всички осигурители и самоосигуряващи се.


Той е първообраз на бъдещия електронен болничен лист - структурата му е пригодена за получаване на медицинските детайли по интернет и е готов за електронна обработка.

 

Досегашните образци ще важат до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември т.г., а на този етап редът и начинът на издаване на болничния остават същите. Запазва се и схемата за представянето му в териториалните поделения на НОИ.

 

От 1 юли към всеки болничен задължително ще се прилага декларация от осигурителя или от самоосигуряващия се по образец с данни за правото на парично обезщетение. Така нареченото приложение 15 ще върви с всички болнични, независимо от датата на издаване и периода, за който важат, без значение дали се представят за първи път, или са връщани от НОИ за корекции. Без това приложение след 1 юли болнични няма да се приемат.

 

Подробни указания за попълването на приложение №15 са публикувани на сайта на НОИ.

В края на август м.г. от НОИ съобщиха, че до 1 година ще има и електронен болничен лист, който ще стига от личните лекари и болниците директно в института и обезщетенията ще се плащат още по-бързо, а текущият контрол ще е по-ефективен.