Миньорите от мина "Оброчище" са готови на протест и в София

Втора седмица продължават протестите на работниците в мина "Оброчище". Днес при тях са пристигнали представители на синдикати.

Миньорите от мина "Оброчище" са готови на протест и в София

Миньорите са се опитали да влязат в мината, за да подновят работния процес там, но достъпът им е бил отказан. От ръководството са обяснили на миньорите, че подготвят петстепенна програма за увеличение на заплатите им, но в момента търсят необходимите финансови ресурси, за да го реализират. Миньорите споделят още, че вече нямат пари, за да идват на работа, а ако не го направят, ще бъдат уволнени. Те са потърсили съдействие по проблема и от Инспекцията по труда в Добрич.



След като не са били допуснати да влязат в мината, миньорите отново са затворили пътя пред мината към Албена за неопределен срок от време. Те изразяват и готовността си да предприемат следващи мерки, като прехвърлят протеста си пред сградата на Парламента в София.

Основните искания на миньорите са за увеличение от 30 процента на заплатите на най-ниско заплатените работници, а след това и постепенното увеличение и на останалите възнаграждения. Освен това те искат навременно да им бъдат давани ваучерите, както и да се възстанови заплащането на транспортните разходи за всички работници.