Ердоган с трети мандат

След преброяването на почти всички бюлетини турската държавна телевизия съобщи, че Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган печели над 50% от гласовете.

Ердоган с трети мандат

Основната опозиционна Републиканска народна партия получава 26%, докато Националистическата партия за действие набра 13%.



Ердоган определи изборните резултати като победа на демокрацията, стабилността и мира. Обаче неговата партия се нуждае от още около 40 места в парламента, за да получи мнозинство от две-трети, което означава, че ще трябва да получи подкрепата на най-малко една опозиционна партия, за да бъде преразгледана конституцията на страната.
 
По време на предизборната кампания премиерът обеща да внесе изменения в конституцията, която е написана през 1982 г., когато Турция бе под военно управление.
 
Засега не е ясно какви са точно плановете за промяна на конституцията. Политическите опоненти са на мнение, че Ердоган ще се опита да разшири властта си, ще се превърне в по-нетолерантен към опозицията, ще отдалечи Турция от светското управление и ще създаде правителство с ислямски стил.
 
Неговите поддръжници посочват, че конституционните промени ще гарантират повече права на малцинствата, включително и на кюрдите.