Модернизират професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич

Започна реализирането на проект "Реконструкция и модернизация на Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Георги Павлов" в гр, Добрич.

Модернизират професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич

На провела се днес пресконференция бяха представени проекти, които са част от Инвестиционната програма на Община град Добрич за периода 2014 - 2020 година и се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" съфинансирана от ЕС, чрез Европейски фонд за регионално развитие. Един от проектите е за реконструкция и модернизация на ПГВМ "Проф. д-р Георги Павлов" гр. Добрич.



Проектът е по процедура за директно предоставяне на подкрепа на професионалните училища на територията на Република България. След съвместна работа на професионалната гимназия, общината и екипа, определен от кмета на Добрич Йордан Йорданов през летните месеци, септември месец проектът е бил подаден.

Проектът е на стойност 1 299 954, 78 лв. и срокът за изпълнение е 24 месеца по регионална образователна инфраструктура, приоритетна ос към "Региони в растеж". Целите на проектното предложение са подобряване на качеството на образователната среда, повишаване на производителността на профеасионалното образование сред учениците, чрез обновяване на материалната база, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане, подобряване на местата за обучение, спорт и отдих, намаляване на процента на преждевременно напусналите, подпомагане на професионалната реализация на учениците, придобиване на знания, умения и компетентности нужни за бизнеса.

Проектът предвижда реконструкция и модернизация на учебната сграда и физкултурния салон, изграждане на спортна площадка, благоустройтвто на прилежащи площи около сградата на гимназията, обзавеждане на сградите, оборудване с модерна техника и апаратура.

В инвестиционния проект са включени всички задължителни енергоспестяващи мерки описани в предварително извършено обследване за енергийна ефективност. Поставена е топлоизолация на външните стени на двете сгради, на подпокривното пространство, подмяна на дограма на физкултурния салон, подмяна котел и изграждане на вътрешна отоплителна инсталация на двете сгради. Бил е изговен и технически паспорт, въз основа на който са били сложени мерки за изпълнение, които включват подмяна на покривните конструкции на двете сгради, ремонт  на класни стаи, лаборатории, библиотека, съблекални към физкултурния салон, подмяна на вътрешна и външна ВиК мрежа, ремонт на тоалетни, отделянае на ел. инсталацията от аграрната гимназия, изграждане на пожарно известителна система.  Предвижда се разширяване на библиотеката на гимназията, изграждане на зони за отдих и четене и оборудване с компютърна мултимедия и техника, предвидено е и изграджане на зала с ветеринарно медицинско оборудване за дребни животни, каквато до момента няма.