Далас Маверикс за първи път стана шампион на НБА

Далас Маверикс спечели историческа първа титла в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада. Състезателите на Рик Каралайл сломиха звездния състав на Маями Хийт със 105:95 насред Флорида и затвориха финалната серия с 4:2 победи.

Далас Маверикс за първи път стана шампион на НБА

Дирк Новицки и компания си върнаха на Маями Хийт за загубата през 2006-а и спечелиха титлата насред Флорида.



 

Тимът на ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд бе неузнаваем в защита и напълно изслужено загуби като домакин. "Горещите" спечелиха единствената си титла до този момент точно срещу този противник преди 5 години.

Суперзвездите Крис Бош, Дуейн Уейд и ЛеБрон Джеймс бяха неутрализирани от прагматичния стил на Далас. С невероятна игра в защита се отчете ветеранът Джейсън Кид, а Джейсън Тери отново бе на висота. Именно Тери поведе своите към победата с поредица от решителни тройки във втората и третата четвърт.

Унижението на Маями стана пълно към края, когато никой от състава на Ерик Сполстра не се изяви с лидерски качества и не потърси обрата, независимо че разликата варираше между 8 и 10 точки, 7-8 минути преди изтичане на времето.

Сериозен проблем за домакините се оказа и изпълнението на наказателни удари. "Горещите" пропуснаха 13 фаула от линията, което се оказа решаващо в мач №6 от финалите.

Най-добър в срещата бе Джейсън Тери с 27 точки, а германската суперзвезда Дирк Новицки се отчете с 21 точки и 11 борби. Именно той бе избран за MVP на финалите.

Най-резултатен за Маями пък бе ЛеБрон Джеймс с 21 точки. ЛеБрон ще трябва да изчака поне до следващия сезон, за да спечели първата си титла в НБА.