Приеха Бюджет 2017 на Община Тервел

С пълно единодушие (21 гласа „за“ при 21 общински съветници в състава на Общински съвет Тервел) бе приет бюджет 2017 на Община Тервел.

Приеха Бюджет 2017 на Община Тервел

Изказванията по време на заседанието като цяло определиха финансовия инструмент като балансиран и насочен към различни групи от населението.



Общата бюджетна рамка е 11 020 213 лв. В нея не са включени средствата по европейски проекти. Прогнозният размер на бюджета надхвърля първоначалния план на същия за 2016 г. с 1 186 654,00 лв. Основното увеличение се дължи на по-големия размер местни приходи, които се очакват през тази година. Те са от наеми на земеделски земи,пасища и мери. Постигнати са по-високи тръжни цени, отдадени са наемане допълнителни площи. Сумите, които Община Тервел ще получи от държавата през тази година не се променят съществено. Разликата е само 83 х. лв. в повече и се дължи на минимални увеличения в размера на средствата за целеви капиталови разходи и обща изравнителна субсидия. През 2017 г. не се увеличават размерите на данъците и таксите, които общината събира за общинските услуги, които предлага. 

В програмата за капиталови разходи на общината е предвидена сума за закупуване на 9 бр. мултимедийни проектори за детските заведения в Община Тервел. Планираната сума е 10 800 лв.Друга придобивка в сферата на общинското образование е стартиращото на 9.02.2017 г. столово хранене за всички ученици в ОУ „Христо Ботев“ в с. Зърнево. 

Центърът за личностно развитие (бивше ОДК) в Тервел ще се издържа с общо 88 000 лв., от които 30 300 лв. се осигуряват от държавата, а останалите – от Община Тервел. Общината отделя други 55 000 лв., за да осигури недостига от средства, необходими като допълване към държавната субсидия за училищните автобуси и превоза на деца, ученици и учители. 

Ще се поемат част от разходите на медицинския център, както и тези за отопление на амбулаториите на личните лекари в общинския център. За да се поддържат на добро ниво тези услуги, общината ще задели от бюджета си 160 000 лв.В програмата за капиталови разходи е предвидено да се направи и кабинет за ползване от личен лекар в с. Честименско. За целта ще се преустрои част от съществуваща сграда. Планирани за това са 20 000 лв. целеви капиталови средства.

Общо за социални услуги през годината ще се разходват 579 559 лв. Предвидени за дейността в тази сума са 56 000 лв. за капиталови разходи – за ремонти на клубовете в селата Коларци и Безмер и за продължаване на работата по строежа на клуба в кв.“Север“ на гр.Тервел.

Община Тервел реализира социални услуги и чрез проекти , финансирани с европейски средства.Такива са проектите „Грижа в домашна среда“, „Топъл обяд“ и съвместни проекти с Агенция „Социално подпомагане“ чрез местната й дирекция в Тервел. 

За реализиране на дейностите по културен календар са предвидени 99 400 лв.

Паралелно с гласуването на общинския бюджет, бяха гласувани и две предложения на кмета за кандидатстване на община Тервел в Проект „Красива България – 2017“. Единият от проектите е за обновяване на седем функционални зони в сградата на читалище „Димитър Дончев – Доктора – 1893 “ в гр.Тервел – „Танцова зала, съблекални и тоалетни към тях“, „Репетиционни зали“, „Библиотека“, „Административни помещения“, „Гримьорни и санитарен възел към тях“, „Стълбища“, „Външни настилки“. Вторият проект е за основен ремонт на открита спортна площадка в ОУ „Отец Паисий“ в с.Нова Камена. Училището е средищно, в него учат деца от пет населени места.