Румен Иванов: Режим на тока няма да има

„Не е вярно, че ни очаква режим на тока, както твърдят от БСП. Въпреки студа и тежката зима, енергийната систума е стабилна“, заяви депутатът от ГЕРБ Румен Иванов.

Румен Иванов: Режим на тока няма да има

Той припомни, че в средата на 2016 година Българският енергиен холдинг получи рейтинг Ba1 със стабилна перспектива.



„Това показва доверието на международните институции в българския енергиен сектор. Системата е стабилна, но когато „наследихме“ правителството на БСП и започна управлението на второто правителство на ГЕРБ през 2014г. дружеството имаше 404 млн.лв., а към края на 2016 г. дружествата от държавната енергетика имаха наличност от над 1 млрд. лв“ информира още той.

„Правителството на ГЕРБ работи активно за реализацията на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Проекти, които бяха забавени с години. Беше изграден първият интерконектор с Румъния, който влезе в експлоатация през ноември 2016 г . Ускорена е работата по газовата връзка Гърция-България, за да може страната ни да има реална диверсификация на източника на природен газ“, коментира Иванов.

„Интерконекторът Гърция-България е основна част от Южния газов коридор. Строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 година, което опровергава напълно твърденията на БСП, че страната ни е заобиколена от всички големи енергийни проекти“, заяви той и добави, че междувременно съвместно с ЕК е разработена концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб "Балкан").

„Не е истина и твърдението, че липсва стратегия в тази сфера. В края на 2013 г. България достигна националната си цел - енергия от ВЕИ 16% от потреблението на страната и затова бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата“, обясни депутатът.