Тошевци отбелязват 157 години от рождението на генерал Стефан Тошев

Жителите на град Генерал Тошево отбелязаха 157 години от рождението на генерала от пехотата Стефан Тошев, патрон на града.

Тошевци отбелязват 157 години от рождението на генерал Стефан Тошев

Във връзка с този повод Община Генерал Тошево организира тържествено полагане на венци и цветя пред бюст-паметника му в града. Слово за героичното дело и живот на генерал Стефан Тошев и ролята му във войните за национално обединение изнесе зам.-кметът Георги Георгиев, а специален гост на събитието беше заместник областният управител Сали Феим. Цветя положиха от общинска администрация, местни институции и учреждения, политически организации, ученици и признателни граждани.



Генерал Стефан Тошев е роден на 18 декември 1859 г. в Стара Загора. През 1885 г. става командир на Трънския отряд. През Балканската война участва в Лозенградската и Чаталджанската операция с дивизията, която командва. За проявените от него качества получава званието генерал-лейтенант и като командващ Пета армия през Междусъюзническата война действа успешно в участъка Султантепе, Егрипаланка и Китка планина. За връх в бойната кариера на ген. Тошев се смята битката за Тутракан, който е превърнат от румънците в здрав бастион „с километрични телени мрежи, с безбройни вълчи ями, засеки и капани“. Благодарение на генерал Стефан Тошев Тутраканската крепост е превзета, а бранещите я 40 000 румънски войници и 450 офицери са пленени. Оттогава датира възхищението на бъдещия цар Борис към генерал Тошев: „Безспорно голям военачалник, генерал Тошев притежаваше способността да прецени обстановката, положението наше и на враговете зряло и проникновено. Прозорливост и бърза съобразителност лъха от всички негови разпореждания…

“През 1918 г. на ген.Тошев е поверено командването на Четвърта армия, а след края на войната през 1919 г. той преминава в запаса. Удостоен с редица отличия, последното от които е през 2013 година – орден „Стара планина“ Първа степен с мечове, посмъртно.