Официално беше открита “Синя стая” в Генерал Тошево

Навръх отбелязването на 157-годишнината от рождението на генерал Стефан Тошев, в град Генерал Тошево официално беше открита специализирана “Синя стая”.

Официално беше открита “Синя стая” в Генерал Тошево

Специално оборудваното помещение е първото по рода си в областта и едва третото в Североизточна България, след като подобни “сини стаи” вече има във Варна и Шумен. В цяла България пък има изградени 16 такива помещения. “Синята стая” е изградена след близо 18-месечно обсъждане и планиране между Община Генерал Тошево, Районния съд и Районното управление на МВР в града. Стойността на проекта е 30 000 лева.



На откриването присъстваха много официални лица и заинтересовани граждани. Сред тях бяха заместник областният управител Сали Феим, председателят на Окръжен съд – Добрич Петър Монев, председателят на Районен съд – Генерал Тошево Росен Стоянов, началникът на ОД на МВР – Добрич Николай Спасов, областните инспектори ДПСтая Татяна Недева и Петя Лазарова, началникът на РУ “Гранична полиция” – Генерал Тошево Руслан Томов, председателят на Общински съвет – Генерал Тошево Стелиян Стоянов, окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов, началникът на РУ Полиция – Генерал Тошево Добромир Пеев и много други.


“Синята стая” е специализирано помещение за щядящо изслушване на деца-жертви на насилие или свидетели на престъпление, където те да се чувстват спокойни и сигурни, без да преживяват стреса от разпитите в съдебна зала. Терминът стана изключително актуален и популярен през последните години и намира все по-голяма обществена подкрепа. Целта на една такава “Синя стая” е максимално да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие.

В момента, начинът по-който потърпевшите деца участват в правните процедури в рамките на досъдебното и съдебно наказателно производство допълнително ги травмира; ограничава тяхното право без страх и притеснение да разкажат за случилото се; възпрепятства събирането на годен доказателствен материал и осуетява правосъдието. Благодарение на “Синята стая” всички тези последствия върху психиката на децата ще намалеят до минимум.

“Синята стая” в град Генерал Тошево е оборудвана със най-новата и модерна специализирана аудио и видео техника. Тя се състои от две отделни помещения, като едната стая предоставя спокойна и приветлива атмосфера за детето, а в другата е разположено специализираното оборудване за провеждане на разпит и създаване на видео и аудио запис. Двете стаи са отделени с венецианско стъкло, през което разследващите могат да наблюдават и контролират целия процес на разпит на децата. Събраните данни при разпитите ще се записват чрез камери и записващ компютър и ще се използват в досъдебното и съдебното производство.