Да помогнем на Петър

След по-малко от две седмици - на 16 декември, Петър Костов от Добрич ще отбележи своя 28-ми рожден. Отбележи, а не отпразнува, защото тази година той няма да има възможността да изпита истински насладата, която обикновено носи този ден за всеки един човек. От известно време насам Петър изпитва огромни трудности при придвижването си. След двугодишно лутане по различни клиники и в търсене на специалисти, в крайна сметка му е поставена диагнозата „идиопатична генерализирана дистония“. Болест на нервната система, която се изразява с неволеви мускулни контракции и абнормално положение на тялото. Докато някои видове дистонии засягат само определена мускулна група, генерализираната форма засяга няколко от тях, съобщава БНТ.

Да помогнем на Петър

В момента движенията му са силно затруднени и ограничени, не може да владее и контролира тялото си, трудно му е не само да върви, но дори и да седи седнал. Възможността да извършва самостоятелно всички нормални ежедневни дейности, съпътстващи човешкия живот, са сведени до минимум.



Въпреки тежките мигове за младия мъж, семейството и близките му, надежда има, при това не малка. В България е намерен специалист и подходящ екип от неврохирурзи, които да извършат успешно така наречената „дълбока мозъчна стимулация“ – операция, която отдавна е практика в Европа, но у нас не е покрита дори частично от здравната каса.

За да се изправи Петър отново на крака, за да се почувства отново истински пълноценен и щастлив човек и закрачи смело напред към своите мечти, той се нуждае от 80 000 лева. Сума, непосилна за него и семейството му. Баща му Коста и майка му Даринка се надяват, че все пак, в навечерието на Коледа, чудо наистина може да се случи и под елхата тази година място ще намери най-ценният подарък, с който могат да изненадат своя син – възможността да изживее живота си нормално, съобщава БНТ.

Ако желаете да помогнете, може да се свържете с майката на Петър - Даринка, на телефон: 0887 59 82 07.

Източник: БНТ


Титуляр на сметката:
ПЕТЪР КОСТОВ ПЕТРОВ
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG59UNCR70001520377784