Община Каварна продължава изпълнението на дейностите по проект "Независим живот за гражданите на Каварна"

Община Каварна и през месец декември продължава изпълнението на проектните дейности по проект "Независим живот за гражданите на Каварна", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Община Каварна продължава изпълнението на дейностите по проект "Независим живот за гражданите на Каварна"

През изминалите десет месеца от стартирането на проекта, дейностите са изпълнявани по заложения график.



От началото на предоставянето на интегрираните услуги по проекта са преминали общо 98 потребители и 62 лични асистенти и домашни помощници. Към момента в проекта участват 89 потребители, за които се грижат 56 лични асистенти и домашни помощници, 1 медицинска сестра,1 психолог и 1 социален работник. 

През изминалия месец медицинската сестра по проекта е извършила 48 посещения в дома на потребителите. При посещенията се осъществява измерване на витални показатели (кръвно налягане, пулс и температура), както и други манипулации допустими в домашни условия. Медицинският специалист провежда и консултации за спазване на хигиенно - диетичен режим, дава напътствия за предпазване от развитие на декубитуси. При необходимост осъществява връзка с личния лекар на потребителя.

Продължава предоставянето на групова и индивидуална супервизия на персонала от Звеното за услуги в домашна среда. През месец ноември 2016 г. са проведени две групови супервизии, за групата на личните асистенти и групата на домашните помощници и 14 индивидуални супервизии за персонала на звеното. Супервизиите дават възможност на преките доставчици да говорят, да бъдат изслушвани, да разсъждават в обстановка на конфединционалност.

Оказа се и индивидуална психологическа подкрепа на 22 потребители на услугите и техните семейства, съобразно индивидуалната им потребност.

През месец ноември екипа на звеното за услуги в домашна среда, посети домовете на 37 потребители на интегрирани услуги. При посещението е извършен освен вътрешен контрол на предоставяните на услуги, така и социално консултиране. Голяма част от потребителите са самотно живеещи и в разговор с екипа на проекта споделят удовлетвореност от предоставяните интегрирани услуги, което улеснява тяхното ежедневие.