Робот откри нови загадки в Хеопсовата пирамида

Роботът Djedi позволи на археолозите да погледнат в тунела, водещ към погребална камера. На пода учените видели загадъчни червени йероглифи, които били скрити от човешкото око в продължение на 4500 години.

Робот откри нови загадки в Хеопсовата пирамида

Тайната им ще бъде разкрита едва след като надписът бъде разчетен. Засега се изказват първите догадки. „Червените йероглифи и графити са много разпространени в Гиза. С тях често се маркират групите на работниците или каменоделците", пише египтологът от Харвардския университет Питер Дер Мануелян на страниците на списание New Scientist.

 

 Двата тунела-северен и южен, с размери 20 на 20 сантиметра са били открити през 1872 година от британеца Уейман Диксън.През 1993 година немският инженер Рудолф Гантенбинк за първи път изпраща там робот. В северния тунел той се натъкнал на стена, а по южния, след като изминал 63 метра, роботът намерил вратичка с метални дръжки.

'

Първите предположения били, че това са дръжките на вратата, според други- това е ключът към отварянето на вратата.

 

Според друга версия, металните дръжки са част от енергийна система, създадена от извънземните за полети към звездите. Известно е, че южният тунел е точно ориентиран към Сириус в съзвездието Орион. През 2002 година новият робот открива , че зад първата врата се намира „секретна стая" и втори необработен блок, а през 2004 година била открита още една тайна стая.

 

Според генералният секретар на Висшия съвет за древността на Египет д-р Захи Хавас, вътре в пирамидата е скрито истинското погребение на Хеопс, а празната погребална камера е направена за заблуда.