В съда в Добрич ще има синя стая

Окръжен съд - Добрич е кандидатствал и е одобрен по програма на Министерство на правосъдието за изграждане на синя стая. Тя ще се намира в Съдебната палата. Техническите дейности по подготвянето на помещението ще започнат в началото на годината и до лятото синята стая ще бъде готова, съобщи Галатея Ханджиева - председател на Окръжен съд – Добрич.

В съда в Добрич ще има синя стая

В България към момента има общо 15 сини стаи, които за 10 години са ползвани от 204 деца, съобщи Златка Йорданова - директор на Център за застъпничество и подкрепа "Зона заКрила" към Институт по социални дейности и практики. Най-близките до Добрич такива са във Варна и Шумен. Все още в нашата област няма синя стая.



Целта е институциите да се обединят, за да се чувства по-добре детето по време на целия съдебен процес, обясни Златка Йорданова. Детето жертва има нужда от специфично отношение, отбеляза тя.

Синята стая е помещение за щадящо изслушване на децата. Тя представлява помещение, разделено с венецианско стъкло. Едната половина е обзаведена така, че детето да се чувства добре - в нея има играчки, пособия за рисуване и др. Най-важното е, че няма никакъв физически контакт между жертвата на престъпление и подсъдимия.