Кметът на Генерал Тошево награди поетесите в конкурса „Дора Габе”

Рекорден брой поетеси – 195, участваха в националното биенале, посветено на поетичния талант на „дъщерята на Добруджа“ Дора Габе

Кметът на Генерал Тошево награди поетесите в конкурса „Дора Габе”

В залата на трети етаж на Община Генерал Тошево се състоя награждаването на отличените поетеси в ХII-тото издание на Национален литературен конкурс за поетеси “Дора Габе `2016”.



В своето обръщение към гостите зам.кметът на общината Георги Георгиев подчерта, че Община Генерал Тошево и с. Дъбовик се гордеят, че една от най-големите поетеси в българската литература, поетесата на Добруджа, обичаната от всички Дора Габе е родена и прекарала ранните си детски години в някогашното село Харманлък, днес с. Дъбовик.

Жури в състав: Боян Ангелов – журналист, председател на УС на СБП, Христо Ганов- поет, секретар на Съюза на българските писатели и Виолета Пенева – преводачка, родственица на Дора Габе , определи най – добрите творби. По традиция на всяко издание на конкурса се присъжда специална награда на една от участничките в конкурса – отначало чрез Издателска къща „Елка Няголова”, в последните години – чрез „Славянска литературна и артистична академия – Варна”.

Издателство „Захарий Стоянов“ също присъди специална награда. Отличените творби ще бъдат отпечатани във в. „Словото днес“, сп. „Знаци“ и сп. „Антимовски хан“.