Гърци мятат камъни по депутати

Гърция ще отреже още 6.4 милиарда от бюджетните и социалните разходи. Шефът на Европейската централна банка поиска ЕС да има финансов министър.

Гърци мятат камъни по депутати
Нова програма за икономии на стойност 6.4 милиарда евро ще представи днес гръцкият премиер Георгиос Папандреу.

В същото време ЕС, ЕЦБ и МВФ ше оповестят оценките за досегашните мерки, предприети от Гърция за намаляване на бюджетните разходи и строги икономии, от които ще зависи и отпускането на следващи траншове от спешната помощ за застрашената от банкрут държава.

Междувременно в цяла Гърция продължават протестите срещу тежките мерки, които засягат преди всичко работещите в държавния сектор.

Гръцки медии разпространиха видеоматериал от остров Корфу, където вечеряли гръцки и европейски парламентаристи. Протестиращите, които обвиняват политиците за тежкото състояние на страната, започнали да крещят обиди срещу тях, а след това започнали да хвърлят камъни пред прозореца на ресторанта.

Наложило се полицията да разпръсне демонстрантите със сила, а депутатите били евакуирани с катер на бреговата охрана.

Гръцкото правителство пое ангажимента да  продължи да следва още по-строг курс на свиване на разходите, за да получи нови финансови помощи от ЕС и МВФ, съобщава "Дойче веле".

На фона на кризата с дълговете в Еврозоната президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише предложи създаването на европейско финансово министерство.

Трише настоява изпадналите във финансови затруднения държави в Европа да преотстъпят част от суверенитета си на европейските институции. Новата структура ще наблюдава бюджетната политика на страните-членки.