Изненада: И 4 м. на един адрес стигат, за да гласуваш за кмет

Изненадващо управляващите склониха да намалят срока на уседналост на 4 месеца за имащите право на глас и за кандидатите на предстоящите избори. Опозицията обаче отново ще сезира Конституционния съд заради текстове от Изборния кодекс.

Изненада: И 4 м. на един адрес стигат, за да гласуваш за кмет
Управляващите изненадващо намалиха срока на изискването за уседналост за местните избори наесен  от 10 месеца на 4 месеца. Така, ако вотът е в края на октомври, както предлагат от ГЕРБ, всеки, който смени адреса си до юли, ще може да гласува там, където поиска.

Предложението за 4-те месеца уседналост направи шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова по време на дебатите по поправките в Изборния кодекс, които депутатите приеха на второ четене.

Въпреки че по време на обсъжданията в комисията ГЕРБ показа, че държи на 10-те месеца и не склони да подкрепи БСП за 3-месечна уседналост за тазгодишния вот, управляващите промениха мнението си в крачка.

Заради това от БСП скочиха срещу Фидосова и заплашиха, че ще сезират Конституционния съд, защото  предложението е по същество и  не може да бъде правено в пленарна зала. Мнозинството одобри предложението,  въпреки че не получи подкрепа от депутатите от „Атака”, които искаха  право на глас и да се кандидатират в дадено населено място да имат само регистрирани по постоянен и настоящ адрес преди 6 месеца.

Въпреки че обявиха, че ще дадат поправката на съд, социалистите се засегнаха, че управляващите са взели идеята им.

Червеният Любен Корнезов нарече  Фидосова „плагиат”, защото по време на обсъждането на промените в правна комисия, неговата съпартийка Мая Манолова е предложила срокът да бъде 4 месеца, но тогава управляващите са били против.  Самата Фидосова не  мотивира предложението си, а само каза, че не може да се съгласи на три месеца, както искаха от БСП.

„Изглежда, че срамът е победил ината, но това не е точно така”, обобщи ситуацията Манолова. „Явно на Фидосова й се е харесала светлината на прожекторите и така иска да участва в третия сезон на сериала „Изборен кодекс”, който  ще е през септември, когато излезе решението на Конституционния съд, но на 23 октомври ще излезе и  премиерата на филма „ГЕРБ вече ни идва в повече”, коментира социалистката.

От ДПС пък  се обявиха срещу  всички текстове  срещу уседналостта в Изборния кодекс и обявиха, че ще искат от Конституционния съд да ги отмени. Депутатите на Доган ще настояват съдиите да разгледат и изискването да се гласува само с Х на вота наесен.

Досега позволените знаци за гласуването бяха регламентирани с решение на ЦИК и бяха над десет. Според управляващите различните знаци трябва да се премахнат, защото именно с помощта на уговорени знаци и цветове партиите могат да контролират вота.

От опозицията  предупредиха, че с това ограничение броят на недействителните бюлетини ще надхвърли 10 процента особено в малките населени места.

Шефът на групата на ГЕРБ в парламента пък Красимир Велчев емоционално призна, че се срамува от опозицията.

Защо мислите, че българският избирател е толкова глупав и не може да прави разлика между „Х” и „+”, попита той.