Резултатите от матурите - по-добри от миналогодишните

Тазгодишните резултати от матурите са по-добри в сравнение с тези от 2010 г., обяви просветният министър Сергей Игнатов.

Резултатите от матурите - по-добри от миналогодишните
Тази година резултатите от матурата са по-добри, спрямо тези от миналата година.

"Без да променяме скалата са много по-добри -  български, математика, география...навсякъде", коментира резултатите от изпитите просветният министър Сергей Игнатов. Повече информация за средните резултати той обеща да  оповести в петък.

Игнатов бе категоричен, че когато става дума за висше образование, дипломите от чуждестранни университети могат да бъдат признати от учебното заведение, в което кандидатстваме.

Все още няма практика за автоматично признаване на дипломите от чуждите висши учебни заведения.

Въпреки това, тази услуга в България се извършва сравнително по-бързо от държава като Испания, например. Там признаването на чуждестранна диплома отнема цяла година, докато в нашата страна този процес трае 2 месеца.

"Личният опит показва, че това е много по-бърза процедура", поясни Игнатов и допълни, че ако даден ректор има съмнения за нечия диплома, веднага може да се свърже с университета, който се предполага, че я е издал.

Ако става въпрос за пазара на труда, просветното министерство ще държи дипломите да минават пред НАЦИД.

Игнатов подчерта, че до края на тази година общо 6 милиона лева ще бъдат отпуснати на висшите учебни заведения, чиито кадри успешно се реализират на пазара на труда. Как да бъдат разпределени парите, ще определи Рейтинговата система.