Експертизата показа: Стефан не е луд, съзнателно е държал заложници

Сливенският похитител Стефан Стефанов, който държа заложници в банков офис, е абсолютно вменяем и може да носи наказателна отговорност. Това заяви за Bnews говорителят на Окръжна прокуратура - Сливен Виолета Калайджиева. Тя се позова на психиатричната експертиза на Стефанов, която е станала готова днес. Очаква се разследването на безпрецедентните за България обир и криза със заложници да приключи до края на юни, а делото срещу Стефан да тръгне през есента.

Експертизата показа: Стефан не е луд, съзнателно е държал заложници
Сливенският похитител Стефан Стефанов, който държа заложници в банков офис, е абсолютно вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Това гласи психиатричната експертиза на 27-годишния Стефан, който в момента е в сливенския арест. Новината съобщи за Bnews говорителят на Окръжна прокуратура - Сливен Виолета Калайджиева.

Стефан няма психични отклонения, което би означавало, че е извършил нападението абсолютно съзнателно - и обирът, и задържането на заложници са били осъзнат от него акт.

Психоекспертизата, която е получена в прокуратурата днес, е изготвена от психиатър и психолог.

Очакват се и резултатите от експертизата за щетите в банковия офис. Ще бъде изготвена и медицинска експертиза за нанесените наранявания на охранителя, който се е опита да възпрепятства Стефан при нахлуването му в банката в Сливен и задейства алармата с риск за живота си.

До края на юни се очаква да приключи разследването на кризата със заложниците в клона на "Инвестбанк" в Сливен, научи още Bnews.

Стефан нахлу с пистолет за обир в клон на Инвестбанк в Сливен и причини първата по рода си криза със заложници в България.

На 23 март т.г. 27-годишният Стефан Стефанов влезе в банковия клон, простреля охранител и държа като заложници над 18 часа шест служителки.

Срещу него има повдигнати 3 обвинения - за въоръжен грабеж в особено големи размери, придружен с опит за убийство, за вземане на заложници и за носене на оръжие без надлежно разрешително. По тези обвинения Стефанов, който в момента е в ареста, може да получи и доживотна присъда.

След това събраните материали трябва да бъдат предявени на обвиняемия и да бъде изготвен обвинителен акт, който да бъде внесен в съда.

По всяка вероятност процесът срещу похитителя би могъл да тръгне най-рано след края на съдебната лятна ваканция - тоест есента.