30 години от саможертвата на летците-герои Венко Савов и Йордан Тенчев

На 27 август 1986 година те жертваха себе си, за да спасят стотици граждани. Те решават да се разбият с авариралия си самолет извън Генерал Тошево, вместо да катапултират и машината да падне в индустриалната зона на добруджанския град, което щеше да доведе до една от най-големите трагедии в новата история на България.

30 години от саможертвата на летците-герои Венко Савов и Йордан Тенчев

Днес се навършват 30 години от подвига на военните пилоти капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев. На 27 август 1986 година при извършване на учебен полет самолетът МиГ 21У аварира в небето над Генерал Тошево. Капитан Венко Савов (на 34 години) и старши-лейтенант Йордан Тенчев (на 26 години) са взели решение да не катапултират от устремената към индустриалната зона машина, а да загинат, спасявайки от сигурна гибел стотици мирни граждани.


Двамата са обявените посмъртно за почетни граждани на Генерал Тошево, а на техните имена са кръстени две улици в града. В чест на 10-годишнината от техния подвиг в близост до лобното място на героите бе открит паметник по инициатива на Общинска администрация и с подарено от поделение 22770 в Балчик самолетно крило.