Бактерията-убиец от испанските краставици прескочи Ламанша

Опасната бактерия Ешерихия коли, която за няколко дни уби седем души в Германия, вече е във Великобритания. Заразата, за която се предполага, че е тръгнала от испански краставици, е открита у британски гражданин, съобщава SKYnews.

Бактерията-убиец от испанските краставици прескочи Ламанша
Почти 300 души в северната част на Германия са в болница, а от други 500 бяха взети проби за наличието на опасния микроб.

Само в последните 24 часа са установени 60 нови случая на заразата, съобщиха от националния институ за борба със заразните болести на Германия "Робърт Кох".

Бактерията е открита също в Швеция, Дания и Холандия.

Здравните служби във Великобритания пък съобщиха, че трима германски туристи са се почивствали зле малко след пристигането си на Острова. При един от тях е потвърдено наличието на Ешерихия коли.

Междувременно властите в Испания отрекоха съобщенията, че две зеленчукови ферми в страната са били временно затворени, заради случаите на хранителни натравяния в Германия.

Вчера от Европейската комисия обявиха, че ферми в испанските градове Алмерия и Малага са най-вероятният източник на опасния щам.

От Мадрид обаче контрираха, че в страната на са регистрирани случай на заразата.

Последната, седма, жертва на бактерията е 38-годишна германка, починала в четвътък вечерта, след като е била приета в болницата в германския град Киел в критично състояние. Единствената жертва на Ешерихия коли от мъжки пол, бе 38-годишен мъж, открит от екип на спешна помощ мъртъв в дома му в Хамбург.

От Българската агенция по безопасност на храните успокоиха, че у нас няма разпространение на заразените партиди краставици от Испания. Взети са проби от борси и тържища, на които се предлагат пресни зеленчуци и плодове с произход Европейски съюз.

Опасният щам предизвиква диария, анемия и сериозни проблеми с бъбреците.