Изложба "Непознатият Цариград" по повод 120 години от рождението на художника Петър Дачев

По повод 120 години от рождението на художника Петър Дачев Регионален исторически музей Добрич показва изложба "Непознатият Цариград" в Дом-паметника "Йордан Йовков"

Изложба "Непознатият Цариград" по повод 120 години от рождението на художника Петър Дачев

През 2016 година се навършват 120 години от рождението на Петър Дачев, един художник тясно свързан с Добрич, тъй като неговото семейство от Котел се преселва в Добруджа в края на 19 век. И тук той  прекарва детските си години и учи първоначалното си образование.





Любопитното в тази изложба е, че картините, които посетителите на изложбата могат да видят - 50 на брой не са показвани около 90 години. Те са излагани един единствен път пред 1929 година, когато самият художник ги подрежда в самостоятелна изложба в София в Галерията на 6-те.


 

Картините са любопитни и със самия си сюжет - това са Цариградски пейзажи, известно е, че  художникът живее в Цариград с известно прекъсване и рисува много картини. Част подбраните творби са сюжети описани в издадената от художника през 1943 година книга "Непознатият Цариград".  


Освен картините, за първи път са показани и удостоверението за раждане на Детър Дачев, неговата ученическа книжка от Художественото индустриално училище в София, документи от престоя му в Турция, снимки и част от личната кореспонденция на художника.