Отбелязваме 100-годишнината от рождението на кап. Д. Списаревски

Днес отбелязваме 100 години от рождението на кап. Димитър Списаревски, който е роден в Добрич на днешния ден, през 1916 година.

Отбелязваме 100-годишнината от рождението на кап. Д. Списаревски

Димитър Списаревски е български летец-изтребител, останал в българската история с героичната си саможертва. Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. 




По повод на 100-годишнината от рождението на Списаревски в Храм „Свети Георги“ беше обслужена Заупокойна молитва и благодарствен молебен, последван от литийно шествие и поднасяне на цветя на паметната плоча на кап. Димитър Списаревски. В честването се включиха кмета на Добрич Йордан Йорданов, неговите заместници Елка Димова и арх. Боян Коларов, председателят на Общинския съвет на Добрич Иво Пенчев, главния секретар на областната администрация Румен Русев, общински съветници и граждани.


Пред музея в градски парк Св. Георги е организирана фотоизложба, проследяваща живота на летеца, също така е изложено витло от самолет "Фоке Вулт - Врабче", с който е летял Д. Списаревски. От 19 часа на същото място Община град Добрич организира рок концерт на група "Епизод".


От 11 до 14 часа и от 16 до 18 часа по булевард "25 септември" до Кафе "Калисто" Регионална библиотека "Дора Габе" представя Библиотека без стени "Памет за Списаревски" - библиотечни документи за Д. Списаревски.


От 17 часа на футболното игрище до зала "Добротица" ще се проведе демонстративен мач на Детско-юношеска школа на ФК „Добруджа“ по повод на това, че Д. Списаревски е бил футболист на ФК "Левски".